Αποανάπτυξη (Degrowth) VS Μαζικός Τουρισμός στο νησί της Κω

Christos Bardas
5 min readNov 21, 2023

--

Η Αποανάπτυξη είναι η αφήγηση ενός κόσμου που επαναπροσδιορίζεται — ένας συνειδητός περιορισμός της κατανάλωσης και της παραγωγής για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων μας και την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας. Είναι μια ιστορία ισορροπίας και βιωσιμότητας, που αντικαθιστά το συχνά ειπωμένο παραμύθι της ατέρμονης ανάπτυξης.

Το τουριστικό παραμύθι της Κω, ενώ έχει να επιδείξει οικονομικές ευεργεσίες, χαρακτηρίζεται επίσης από τις παγίδες του. Το νησί έχει γίνει μια σκηνή όπου εκτυλίσσεται το δράμα της οικονομικής ευαλωτότητας, της υπερβολικής χρήσης των φυσικών πόρων και των άνισης κατανομής των οφελών. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού έχει αφήσει το νησί εκτεθειμένο στους ανέμους των παγκόσμιων κρίσεων, όπως έζησε ο κόσμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Αλλά φανταστείτε, αν θέλετε, μια διαφορετική ιστορία για την Κω. Φανταστείτε ένα νησί όπου το αφήγημα της Αποανάπτυξης έχει αρχίσει να ριζώνει, μετατρέποντας το τοπίο από τον μαζικό τουρισμό σε βιώσιμη συνύπαρξη.

Κατανόηση της Αποανάπτυξης

Η Αποανάπτυξης (degrowth) είναι μια έννοια που εμφανίστηκε στα τέλη του 20ού αιώνα ως ριζοσπαστική απάντηση στους κινδύνους της υπερκατανάλωσης, της υπερπαραγωγής και της επακόλουθης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Πρόκειται για μια έκκληση για μια προγραμματισμένη μείωση της οικονομικής παραγωγής και κατανάλωσης με στόχο την επίτευξη οικολογικής βιωσιμότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας.

Δεν πρόκειται για οικονομική παρακμή, αλλά για επανεξέταση και επανασχεδιασμό του οικονομικού συστήματος ώστε να δοθεί προτεραιότητα στο περιβάλλον και την ανθρώπινη ευημερία έναντι της ατέρμονης ανάπτυξης και της υπερκατανάλωσης που εκφράζει τις περισσότερες κοινωνίες και οικονομίες σήμερα.

Τα μικρά νησιά, ιδίως εκείνα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον μαζικό τουρισμό, βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερανάπτυξης και πλησιάζουν τη φέρουσα ικανότητά τους.

Ένα τέτοιο νησί είναι η Κως, μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Αυτό το άρθρο διερευνά πώς οι αρχές της Αποανάπτυξης μπορούν να εφαρμοστούν στην Κω για την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

Ο μαζικός τουρισμός και οι επιπτώσεις του

Ο μαζικός τουρισμός, αν και οικονομικά επωφελής, έχει τις παγίδες του. Στην Κω, έχει δημιουργήσει μια μονοκαλλιέργεια όπου η τοπική οικονομία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Αυτό το μοντέλο δεν είναι μόνο ευάλωτο σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς όπως η πανδημία COVID-19, αλλά ασκεί επίσης ακραία πίεση στους τοπικούς πόρους.

Ο μαζικός τουρισμός μπορεί να οδηγήσει σε λειψυδρία, ρύπανση, απώλεια βιοποικιλότητας και βλάβη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, συχνά αποτυγχάνει να αποφέρει δίκαια τοπικά οφέλη, καθώς μεγάλο μέρος του εισοδήματος πηγαίνει σε πολυεθνικές εταιρείες και όχι στις τοπικές κοινότητες.

Εφαρμογή της Αποανάπτυξης στην Κω

Η προσέγγιση της Αποανάπτυξης στην Κω θα περιλαμβάνει μια μετασχηματιστική στροφή από τον μαζικό τουρισμό στον αειφόρο τουρισμό. Αυτό θα απαιτούσε επανεξέταση του τουριστικού μοντέλου ώστε να δοθεί προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη οικολογική και κοινωνική ευημερία έναντι του βραχυπρόθεσμου οικονομικού κέρδους.

· Επανασχεδιασμός της τουριστικής προσφοράς: Η Κως μπορεί να μειώσει τον αριθμό των τουριστών αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα της εμπειρίας. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την προώθηση ταξιδιών εκτός αιχμής, την εστίαση στον πολιτιστικό και οικολογικό τουρισμό και τη δημιουργία ποιοτικών προσφορών χαμηλού αντίκτυπου.

· Τοπική οικονομική διαφοροποίηση: Η διαφοροποίηση από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού θα συμβάλει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στήριξη της τοπικής γεωργίας, της βιοτεχνίας και άλλων βιομηχανιών. Τα τοπικά προϊόντα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην τουριστική προσφορά, δημιουργώντας μια μοναδική, τοπικά θεμελιωμένη εμπειρία.

· Κοινοτική δέσμευση και ενδυνάμωση: Οι ντόπιοι θα πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον τουρισμό. Οι πολιτικές θα μπορούσαν να στοχεύουν σε τουριστικές επιχειρήσεις που ανήκουν και διοικούνται από την τοπική κοινωνία, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη παραμένουν στην κοινότητα.

· Διαχείριση πόρων: Θα πρέπει να θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν τα συστήματα διαχείρισης νερού και αποβλήτων και να θεσπιστούν πολιτικές για την προστασία της βιοποικιλότητας.

· Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Εκπαιδευτικά προγράμματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες σχετικά με τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών.

Προχωρώντας προς τα εμπρός

Η μετάβαση σε ένα μοντέλο Αποανάπτυξης στην Κω δε θα είναι εύκολη. Θα απαιτούσε να ξεπεραστεί η αντίσταση εκείνων που επωφελούνται από την υφιστάμενη κατάσταση και μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας. Ωστόσο, προσφέρει ένα συναρπαστικό όραμα για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για μικρά νησιά όπως η Κως.

Θα χρειαστεί επίσης μια ισχυρή ηγεσία, συμμετοχή της κοινότητας και υποστηρικτικές πολιτικές σε τοπικό, εθνικό, ακόμη και διεθνές επίπεδο. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση θα ήταν ζωτικής σημασίας, βοηθώντας τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες να κατανοήσουν τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών και τις επιπτώσεις των πράξεών τους.

Το μοντέλο Αποανάπτυξης δε βλέπει τον τουρισμό ως πρόβλημα, αλλά μάλλον αμφισβητεί τις τρέχουσες μη βιώσιμες πρακτικές και προτείνει ένα πιο υπεύθυνο και δίκαιο μοντέλο. Δεν είναι μια έκκληση για τον τερματισμό του τουρισμού, αλλά μια έκκληση για μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη κοινοτική και οικολογική υγεία έναντι του βραχυπρόθεσμου οικονομικού κέρδους.

Ένα μελλοντικό όραμα για την Κω

Στο όραμα ενός μέλλοντος Αποανάπτυξης, η Κως θα μπορούσε να είναι ένας τόπος όπου ο τουρισμός συνυπάρχει αρμονικά με την τοπική ζωή και το φυσικό περιβάλλον. Οι τουρίστες θα έρχονται όχι μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και για να ασχοληθούν με τον τοπικό πολιτισμό, την ιστορία και την οικολογία. Θα διαμένουν σε τοπικά καταλύματα, θα τρώνε τοπικά τρόφιμα και θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον αντί να το επιβαρύνουν.

Η τοπική οικονομία θα είναι διαφοροποιημένη και ανθεκτική και δεν θα εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν το μέλλον τους, λαμβάνοντας αποφάσεις με βάση το τι είναι καλύτερο για την κοινότητά τους και το περιβάλλον μακροπρόθεσμα.

Η διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού θα γίνεται με βιώσιμο τρόπο, με μέτρα για την εξοικονόμηση νερού, τη μείωση των αποβλήτων και την προστασία της βιοποικιλότητας. Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, το οποίο σήμερα απειλείται, θα διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

Συμπέρασμα

Όπως δείχνει η περίπτωση της Κω, οι αρχές της Αποανάπτυξης προσφέρουν ένα πολλά υποσχόμενο πλαίσιο για τον μετασχηματισμό του μαζικού τουρισμού στα μικρά νησιά. Αν και η πορεία μπορεί να είναι δύσκολη, προσφέρει μια βιώσιμη και αναγκαία πορεία προς τη βιωσιμότητα. Με δέσμευση, δημιουργικότητα και θάρρος, νησιά όπως η Κως μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ένα νέο μοντέλο τουρισμού που θα ωφελεί όχι μόνο τους σημερινούς τουρίστες και επιχειρήσεις, αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

--

--

Christos Bardas
Christos Bardas

Written by Christos Bardas

chrisbardas@outlook.com - Οικονομολόγος - MSc Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και στόχο την ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας